SODAS — NE DARBOVIETĖ! (2011)
JI: Dukterėčia, sužinojusi, kad žadu pirkti sodą, atsiuntė nuorodą į gamtinės žemdirbystės svetainę. Netgi užsiregistravau, kad galėčiau skaityti forumus.
Perskaičiau Nikolajaus Kurdiumovo Protingą daržą. Na, ir nusprendžiau pabandyti – tai yra, turėti daržą ir jame derlių be jokio kasimo, ravėjimo ir laistymo.
JIS
: Graži svajonė! Bet dirbti vis tiek teks. Kad ir žolę pjaut.

2015-08-06

Česnakai: jau raut ar dar palaukti?

JIS: Ankstesniais metais (prisipažįstu – dėl mano kaltės: neskubėkim, gal dar paaugs?) česnakus nuraudavom per vėlai – dalies skiltelės džiovinant atsiknodavo nuo stiebo. Rudenį sodint tinka, bet žiemai laikyt – nebe.
Šįmet (prisiskaitę internete) nusprendėm: rausim, kai žiedkotis išsities ir nosis į viršų užsiries. Keletą – nosį į dangų iškėlusių – jau nurovėm.
Bet per karščius išsidrėbęs pavėsy vartinėdamas Sodininko ir daržininko mėgėjo žinyną (1982), p. 175 radau:
Česnakų derlius imamas, kai laiškai ir kaklelis pradeda vysti, tačiau nereikia laukti, kol jie visai išdžius [...].
Nė žodžio apie užriestas nosis. Laiškai dar nenuvytę, tik galai pageltę. Tai gal dar luktelėt?

2015-08-02
2015-07-15
  P.S. Šalia česnakų auga šįmet ne kartą tinklarašty minėtieji žemuoginiai špinatai. Augo augo, „žemuogių“ priaugino; bet petražolės užgožė ir, galima sakyt, pribaigė; nors ir be petražolių būt nusibaigę, t.y. peraugę.

JI: Žemuoginių špinatų paslapčia nuo Jo dar žadu pasėti – rudeniniam derliui.
Beje, špinatai išaugo puikūs. Lapai tinka salotom, o uogos, manyčiau, irgi. Salotoms dėl grožio ir spalvos. Norėjau užsišaldysiu žiemai – kisieliaus ar želės spalvai daryti.
Koks uogų skonis? Darbe atlikau testą: kokio augalo skonį primena uogos? Atsakymų buvo visokių – rūgštynių, bet ne rūgščios; kukurūzų burbuolių, netgi su patikslinimais – ne visai prinokusių kukurūzų burbuolių plaušelių (žmogus tikrai turi gerus skonio receptorius!); burokų (t.y. raudonųjų burokėlių), buvo ir maišytų skonių – kažkas su pelėsiais, jau ir nebepamenu kitų. Bet labiausiai man patiko – smilgų skonio: na, tai kažkas labai pažįstamo iš vaikystės, na, tos ilgos žolės, kur ištrauki ir kramtai tą galiuką baltą. Labai gražios asociacijos.
Laimėjo visgi burokai. Nors smilgos su kukurūzais nedaug atsiliko.

JIS (08-23): Česnakus nuroviau 08-09.
Ne per daugiausiai, bet visai gražūs.
Kad dar gražiau atrodytų, supyniau kasą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą