SODAS — NE DARBOVIETĖ! (2011)
JI: Dukterėčia, sužinojusi, kad žadu pirkti sodą, atsiuntė nuorodą į gamtinės žemdirbystės svetainę. Netgi užsiregistravau, kad galėčiau skaityti forumus.
Perskaičiau Nikolajaus Kurdiumovo Protingą daržą. Na, ir nusprendžiau pabandyti – tai yra, turėti daržą ir jame derlių be jokio kasimo, ravėjimo ir laistymo.
JIS
: Graži svajonė! Bet dirbti vis tiek teks. Kad ir žolę pjaut.

2017-07-17

Pupelės, arba: tverti–?–netverti

JIS: Pernai pupeles – nedaug tebuvo, prastai dygo – stirna stipriai apėdė, galima sakyt – nuėdė, tai šįmet – ypač kad beveik visos sėtos sudygo, mėginau imtis saugos priemonių: pradžioj dengėm agroplėvele, kai paaugo – ne tik suvarpiau, bet dar ir pernykščių aviečių sausuoliais apibadžiau, maniau, gal apsaugos, tuolab kad apie vieną pupelių plotą Ji dar tokią kad ir žemą tvorelę padarė (na, greičiau mangoldus ir salotas nuo įsivaizduojamų kiškių saugodama).
JI: Pupeles eilinį kartą stirnos nuėdė. Jis kaišiojo šakeles – juokai, ir tiek, kur tau strinos išsigąs šakelių. Kai nuėdė – pagaliau paklausė – tinklu aptvėrė. Gaila, kad tik po laiko protingus žodžius išgirsta. Gal dar pavyks ką išgelbėti.
JIS: Juokingai, kaip matot, tos pupelės dabar atrodo: vienas plotas kaip koks konclageris nors ir nespygliuota „tvora“ aptvertas, kitas – kaip kokia jaunamartė nuometais (užuolaidom) apkarstytas. Bus tų pupelių, kiek bus – tiek užteks, svarbiau – kaip nuo tos užklystančios stirnos apsisaugot: ne gąsdint, kad neitų, o tiesiog kaip padaryt, kad neprieitų.
Išeitis viena – tvora; manau, ir 1,2 m aukščio užtektų. Bet vėl nesutarimai: Ji mano, kad reikia viską aptverti (tarsi taip lyg niekur nieko galėtum imt ir aptvert 18 arų plotą, ir dar nelygioj vietoj esantį: „O tai kas čia tokio? Subadai tuos stulpus ir aptveri“), o aš manau, kad užtektų tik tą gabalą, kur lysvės įrengtos, – ne veltui aš juk jas vienodo ilgio dariau? Maždaug 12 metrų iš 12-os būtų tveriamas plotas; manau, ir medinių stulpelių užtektų, pačią tvorą reiktų pasirinkt su palygint didelėm akim ir lengvą, kad paprasčiausia užkarda stirnai būtų. Negerai, kai šitaip nuėda, pripažįstu, nors ir suprantu, kad stirnom taip pat maitintis reikia. – Šįmet tvert nebėr prasmės; reikia pasiruošt kuolų, o tvert – kitą pavasarį.
JI: Ai, nepadėjo nei tinklai, nei visokie kitokie aptvarai. Atėjo, dar kartą apėdė, ir apsikakojo apsiėdusi tarplysvyje... Ir nuėjo. Vat kaip. Bet reikia pripažinti, kad, bepaisant visko, stirna (-os) gana mandagiai elgiasi – nieko neišmindžioja – nei agurkų, nei salotų, nei špinatų žemuoginių. Sugeba pereiti per lysves nieko nepaliesdama. Tik palikdama pėdas :)
JIS: Stirna yra stirna, ne ragana, kuri gali bėgt per sniegą nepalikdama pėdų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą