SODAS — NE DARBOVIETĖ! (2011)
JI: Dukterėčia, sužinojusi, kad žadu pirkti sodą, atsiuntė nuorodą į gamtinės žemdirbystės svetainę. Netgi užsiregistravau, kad galėčiau skaityti forumus.
Perskaičiau Nikolajaus Kurdiumovo Protingą daržą. Na, ir nusprendžiau pabandyti – tai yra, turėti daržą ir jame derlių be jokio kasimo, ravėjimo ir laistymo.
JIS
: Graži svajonė! Bet dirbti vis tiek teks. Kad ir žolę pjaut.

2011-09-13

Porai

JI: Porai, kaip ir viskas šiais metais, pasėti ryškiai per vėlai. Sudygo tokie siūliukai. Bet dabar jau po biškelį storėja. Tik, žinoma, nespės pavirsti panašiais į tuos, kurie vadinami porais. Reikia sėti bent jau pavasarį, o ne vasarą.
JIS: Bent būtų panašūs į tuos, kurie vadinami svogūnais... Gal porus reikia sėt ne tiesiai į daržą arba labai ankstyvą pavasarį?
JI: „Porai auginami pakankamai drėgnoje, derlingoje, iš rudens mėšlu patręštoje, giliai suartoje priemolio dirvoje. Jiems netinka rūgščios dirvos. Gerai auga patręšus kompostu bei azoto trąšomis. Dauginami sėklomis, kovo viduryje sėjant jas į šiltadaržius arba dėžutes. Dėžutes su pasėtomis sėklomis reikia laikyti šiltai ir žiūrėti, kad neperdžiūtų. Gegužės viduryje daigai sodinami į dirvą. Pasodinti daigai palaistomi. Augant naudinga juos keletą kartų apkaupti, kad išaugtų ilgesnė baltoji stiebo dalis, kuri vartojama maistui. Daržinis poras pirmaisiais augimo metais sudaro netikrą stiebą iš vamzdiškai susuktų lapų makščių, o antrais metais žydi ir bręsta sėklos.“ — Taigi, o aš pasėjau, matyt, tik birželio mėnesį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą